Mikä laitteen pääasiallinen käyttötarkoitus on?
Rakennuksen muut lämmönlähteet ja ilmanvaihto on hyvä ottaa huomioon ilmalämpöpumppua valittaessa. Vääränlainen ilmalämpöpumppu tai sen virheellinen sijoitus saattavat heikentää asumismukavuutta.
Luvat
Tilaaja huolehtii tarvittaessa huoneiston muutostyöluvan tekemisen (mm. asunto-osakeyhtiö, vuokranantaja) ja se tulee olla hyväksytty ennen asennuksen aloittamista.
Haitta-aineet
Haittaineita sisältävät rakenteet, mm. Minerit-ulkoverhous, kreosootti, asbesti yms. vaativat haitta-ainekartoituksen sekä asianmukaisen purkutyön. Haitta-aineiden käsittelyssä on noudatettava turvallisuusstandardeja, jotta työntekijöiden ja asiakkaiden terveys sekä ympäristö eivät vaarannu. Haitta-ainejätteen purku ja asianmukainen hävittäminen on luvanvaraista toimintaa. Jos rakenteiden haitta-aineista on pienikin epäilys, on tilaajan mainittava aiheesta tarjouspyynnön yhteydessä.
Raivaus- ja suojaustyöt
Sisä- ja ulkoyksikön sekä putkitusten toteuttamiseksi, tulee asentajan päästä suorittamaan asennus esteettömästi. Tämä edellyttää huonekalujen ja muiden esteiden siirtoa tilaajan toimesta. Huonekalut, tasot ja pinnat voi tilaaja harkinnan mukaan suojata rakennuspölyltä.
Ilmalämpöpumpun sisäyksikön sijoitus on laitteesta saatavan parhaan hyödyn kannalta erittäin tärkeää. Ilmalämpöpumppu kierrättää todella tehokkaasti ilmaa ja näin esim. takan tuottama lämpöenergia saadaan ilmalämpöpumpun oikealla sijoittelulla jakaantumaan hyvin asunnossa.
Laite sijoitetaan lähelle katon rajaa huomioiden laitevalmistajan etäisyysvaatimukset. Sisäyksikön sijoittaminen ikkuna-aukon, tai oviaukon yläpuolelle edellyttää riittävää tilaa aukon yläreunan ja katon välille. Tilantarve riippuu asennettavasta ilmalämpöpumpusta.
Laitteesta tulee käyttötarpeen mukaisesti normaalia huoneilmaa lämpimämpää / kylmempää ilmaa. Lämmityksessä ilma nousee ylöspäin ja viilennyksessä laskeutuu alaspäin. Sisäyksiköstä puhaltava ilman tulisi päästä mahdollisimman hyvin jakautumaan laajalle alueelle. Lähietäisyydellä ei saisi olla esteitä, joihon puhallettava ilma ”törmää”.
Keittiön ja ruokailutilan yhteydessä sisäyksikkö likaantuu yleensä helpommin, johtuen mm. ruuankäryistä ja rasvasta. Liian lähellä keittiötä oleva pumppu saattaa kuljettaa ruuan tuoksut ympäri huoneistoa.
Sisäyksiköstä tulee jäähdytyskäytössä vettä, joka johdetaan kaadolla seinän läpiviennin kautta ulos tai sisällä viemäriin. Putkitusten lisämetreiltä voidaan välttyä, jos sisäyksikkö saadaan sijoitettua ulkoseinään ja ulkoyksikkö seinän vastakkaiselle puolelle. Huom! Sisä- ja ulkoyksikön linjan minimipituus on yleensä 3m (laitekohtaisesti). Sisäyksikön kehikon, ulkoyksikön seinäkiinnikkeen sekä läpivientireiän kohdalla tulisi varmistaa, ettei seinän sisällä kulje sähköjohtoja, putkivetoja tai muuta vastaavaa.
Laitetta tulee huoltaa säännöllisesti, jolloin sille tulisi päästä helposti. Sijoituksessa kannattaa huomioida myös äänet: puhaltimen ilmavirtauksesta ja ulkoyksikön käynnistymisistä sekä sulatuksista syntyy ääntä.
Seinärakenteesta ja sijoituspaikasta riippuen, seinätelineen kautta voi ulkoyksikön toiminnasta kantautua ääniä, jotka saatetaan kokea huoneistossa haitallisina. Mahdolliset haittaääniä voidaan vähentää asentamalla ulkoyksikkö maatelineelle.
Maatelineen asennuksessa on huomioitava, että alustan tulee olla kova ja painumaton sekä routimaton. Kovaksi alustaksi soveltuvat hyvin betonilaatat, jotka ovat asennettu asennushiekan varaan. Maatelineessä on säätöjalat, mutta on suositeltavaa, että betonilaatat ovat asennettu asennushiekan varaan samaan korkoon. Maateline voidaan asentaa myös terassille, parvekkeelle, pihakivetykselle, betonitasolle tai asfaltille.
Tarvittavat sähkötyöt on hyvä suorittaa sähköasentajan toimesta tilaajan tilaamana ennen asennusta.
Perusasennuksen edellytyksenä ilman sähkötöistä syntyviä lisäkuluja on, että ulkoyksikön läheisyydessä on maadoitettu, tarvittaessa turvakytkimellä varustettu sähköliitäntä valmiina ilmalämpöpumpun kytkemistä varten.
Sähköt voidaan tarvittaessa tuoda sisäkautta putkikanavassa ilmalämpöpumpun asennuksen yhteydessä. Tällöin sisäpuoliset sähkövedot toteutetaan pintavetona. Sähköissä tulee huomioida ilmalämpöpumpun tuoma lisäkuormitus.
Sähkötyöt voidaan tilata myös ilmalämpöpumppuasentajalta. Lisäsähkötöiden toteuttamisen ajankohta sovitaan asentajan kanssa erikseen. Pienemmät lisätyöt voidaan usein toteuttaa samanaikaisesti ilmalämpöpumpun asennuksen kanssa, mutta laajemmat sähkölisätyöt edellyttävät usein erillisen lisäkäynnin.